با تفکیک حسابها، گرفتن مالیات از دلالان بازار اجرایی میشود
به گزارش پشت پرده، با تفکیک حسابهای شخصی و تجاری، حسابهای تجاری تحت رصد قرار میگیرند و مالیات مربوط به آنها اخذ میشود؛ چنین اقداماتی باعث افزایش درجه شفافیت و جلوگیری از پولشویی و فرار مالیاتی در حسابهای بانکی خواهد شد.
پرداخت مالیات از جمله وظایف شهروندی است که باید در زمان مقرر پرداخت شود. یکی از مالیاتهایی که در زمانهای اخیر اهمیت زیادی پیدا کرده است مالیات گردش حساب بانکی میباشد. در چند سال اخیر برای دریافت مالیات تراکنشهای بانکی سخت گیریهای بیشتری انجام میشود به همین دلیل در این مقاله میخواهیم صفر تا صد مالیات بر گردش حساب را بررسی کنیم.
سازمان امور مالیاتی از اوایل خرداد ماه امسال، تفکیک حسابهای تجاری را آغاز کرد و حدود هشت میلیون حساب تجاری از سوی مؤدیان در جریان ارائه اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی اعلام شده و این میزان حساب در سازمان به عنوان حساب تجاری شناسایی و ثبت شده است.
بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار، چنانچه یک حساب بانکی بیش از ۱۰۰ تراکنش واریز به حساب در ماه داشته باشد و ۳۵ میلیون تومان در تراکنشها جابهجا شود، بررسی خواهد شد تا در صورت تایید تراکنش تجاری تلقی شود و باید مالیات پرداخت کند. تفکیک حساب تجاری و غیرتجاری علاوه بر اینکه امکان در نظر گرفتن تسهیلات ویژه برای مشتریان تجاری را فراهم میکند موجب جلوگیری از فرار مالیاتی، شفافیت مالی و در دسترس بودن اطلاعات حسابهای تجاری و فراهم کردن امکان مدیریت حسابهای تجاری توسط دولت و بانک مرکزی میشود.
در همین باره، حسین محمودی اصل اظهار کرد: درآمد مالیاتی حسابهای شخصی در مالیات پرداختی اشخاص در کشورهای جهان به طور متوسط دو برابر شرکتهاست، اما در ایران خلاف این امر اتفاق میافتاد که دلیل آن عدم توان ارزیابی و وجود شفافیت در حسابها و فعالیتهای بانکی بود.
وی با اشاره به اینکه بخش غیرمولد کشور عمدتاً با حسابهای شخصی کار میکند، افزود: با توجه به اینکه در بیشتر موارد فعالیت بخش غیرمولد کشور به صورت شرکت و حساب تجاری ثبت نمیشود نظام مالیاتی توان دریافت مالیات از این بخش را ندارد؛ بنابراین افراد به فعالیتهای دلالی و غیرمولد بدون پرداخت مالیات تشویق میشوند و در مقابل فعالیت بخش مولد با وجود فشار مالیاتی و سوددهی بالاتر فعالیتهای غیرمولد توجیه خود را از دست میدهد.
تفکیک حسابها موجب شفافیت و عدالت مالیاتی میشود
محمودی اصل با تاکید بر لزوم اعمال فشار مالیاتی بر کسبوکار غیرمولد و جلوگیری از دلالی گفت: با تفکیک حسابهای شخصی و تجاری، حسابهای تجاری تحت رصد قرار میگیرند و مالیات مربوط به آنها اخذ میشود. انجام چنین اقداماتی همچنین باعث افزایش درجه شفافیت و جلوگیری از پولشویی و فرار مالیاتی در حسابهای بانکی میشود.
وی افزود: البته این اقدامات به پیشبینیها و برنامهریزی دقیقی نیاز دارد چرا که برخی معاملهگران ممکن است بر پایه تهاتر عمل کنند و نیاز است اسناد رسمیت پیدا کنند و اسناد عادی از چرخه خارج شوند تا رصد نقل و انتقال املاک و داراییها امکانپذیر باشد؛ ضمن اینکه افراد توان سوءاستفاده از این فضا را نداشته باشند.
در این زمینه، از آنجا که کلیه تراکنشهای انجام شده صاحبان مشاغل (صنفی و غیرصنفی) از طریق حسابهای بانکی متصل به دستگاههای کارتخوان بانکی و نیز درگاههای پرداخت الکترونیکی به عنوان تراکنشهای بانکی مرتبط با فعالیت شغلی صاحب حساب بانکی محسوب شده است؛ بانک مرکزی باید اطلاعات این تراکنشهای بانکی شامل مانده اول دوره، وجوه واریزی، وجوه برداشت شده و مانده آخر دوره هر حساب بانکی را به منظور تکمیل پایگاه اطلاعات هویتی، عملکردی و دارایی مؤدیان موضوع ماده (۱۶۹ مکرر) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۳۶۶/۱۲/۳ با اصلاحات و الحاقات بعدی به صورت برخط در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهد.
در حال حاضر، پس از گذشت چند ماه از آغاز تفکیک حسابهای شخصی و تجاری در سازمان امور مالیاتی، بانک مرکزی بهتازگی دستورالعمل ناظر بر حساب سپرده تجاری و خدمات بانکی مرتبط با آن را برای اجرا به شبکه بانکی ابلاغ کرد که طبق آن، تمامی حسابهای سپرده بانکی اشخاص حقوقی، حساب تجاری محسوب میشوند.
این دستورالعمل، ارائه یکسری از خدمات بانکی تجاری را مشروط به داشتن حساب تجاری کرده که طبق آن، ارائه هرگونه خدمات بانکی برای تأمین ارز مربوط به واردات کالا و خدمات منوط به وجود حساب تجاری به نام متقاضی واردات است.
همچنین، انتقال وجوه ریالی مربوط به تقاضای تأمین ارز به منظور واردات کالا و خدمات نیز فقط از محل حساب تجاری امکانپذیر است و هرگونه اعطای تسهیلات ریالی و ارزی منوط به وجود حساب تجاری به نام متقاضی تسهیلات و واریز وجه آن در حساب تجاری است.
شش مشوق بانکی برای حسابهای تجاری
علاوه بر این، بانک مرکزی شش مشوق بانکی برای حسابهای تجاری اعمال کرده که شامل موارد زیر است:
۱) اعطای دسته چک جدید در صورت بازگشت تمامی برگههای دسته چکهای قبلی و نیز بازگشت سه پنجم (۶۰ واحد درصد) از برگههای آخرین دسته چک متصل به حساب تجاری.
۲) اعمال تخفیف در کارمزد خدمات بانکی حداکثر تا “۴۰ درصد” فقط در رابطه با سرفصلهای “صدور انواع ضمانتنامه”، “حواله ها” و “وصول بروات” مندرج در «جدول کارمزد خدمات بانکی ریالی و الکترونیکی» مصوب هیأت عامل بانک مرکزی.
۳) افزایش محدودیت روزانه برداشت غیرحضوری از کلیه حسابهای تجاری مشتری، حداکثر تا ۵۰۰ میلیون تومان.
۴) افزایش محدودیت ماهانه برداشت غیرحضوری از کلیه حسابهای تجاری مشتری، حداکثر تا سه میلیارد تومان.
۵) در اولویت قراردادن ضمانت اشخاص دارای حساب تجاری به عنوان یکی از وثایق قابل قبول برای اعطای تسهیلات خرد، موضوع «دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات خرد» مصوب کمیسیون مقررات و نظارت مؤسسات اعتباری بانک مرکزی.
۶) عدم اعمال محدودیتهای مربوط به تعداد مجاز حساب سپرده اشخاص حقیقی در افتتاح و نگهداری حساب تجاری برای مشتری.
البته، از دیگر مشوقهای بانکی برای صاحبان حسابهای تجاری این است که دیگر لازم نیست تا برای نقل و انتقالات بیش از ۲۰۰ میلیون تومان خود به بانک مستند ارائه کنند، بلکه بانکها فقط برای نقل و انتقالات بالاتر از مبلغ یک میلیارد تومان باید از این اشخاص مستندات بخواهند.
روشهای شناسایی حسابهای تجاری از شخصی
فارغ از خدمات ویژه بانکی برای حسابهای تجاری، نحوه برخورد شبکه بانکی با صاحبان حسابهایی حائز اهمیت است که تجاری بودن خود را اعلام نکردهاند که در این زمینه، طبق مصوبه شورای پول و اعتبار اگر حسابی بیش از ۱۰۰ تراکنش در ماه داشته باشد و ۳۵ میلیون تومان در تراکنشها جابهجا شود، تراکنش تجاری تلقی میشود.
در این زمینه، بانک مرکزی توضیح داده که داشتن ۱۰۰ تراکنش واریزی در ماه فقط ملاک تجاری تلقی شدن یک حساب نیست بلکه باید بهطور همزمان در یکماه بیش از ۱۰۰ تراکنش و ۳۵ میلیون تومان جابهجا شود که صرفا تعداد واریزی به حساب ملاک است نه هر تراکنش.
لازم به ذکر است که پس از اینکه حسابی تجاری شناخته شد، ابتدا پیامکی برای افراد ارسال میشود که تراکنشهایی بالایی که دارد حساب تجاری است و حساب تجاری نیازمند اخذ مالیات است. البته، اگر صاحب حساب مدعی شود که فعالیت تجاری انجام نمیدهد و به اشتباه جزو حسابهای تجاری شناسایی شده میتواند مدارک مربوطه را به سازمان مالیاتی ارائه کند و مساله حل میشود.
چه تراکنشهایی مشکوک به تجاری نیست؟
اما بررسیها نشان میدهد که سازمان امور مالیاتی برای شناسایی حسابهای مشکوک به تجاری از معیارهای متنوعی، چون تعداد و حجم تراکنش در کنار دادهکاوی استفاده میکند که بر این اساس یکسری تراکنشها از جمله یارانه، واریزی از یک حساب به حساب دیگر متعلق به فرد، تسهیلات بانکی و حقوق جز تراکنشهای مشکوک به تجاری محسوب نمیشود.
بنابراین، زمانی که حسابی را سازمان امور مالیاتی بهعنوان حساب تجاری شناسایی میکند، دو حالت پیش میآید؛ یکی اینکه صاحب حساب تجاری پرونده مالیاتی دارد که در این حالت، حساب تجاری شناسایی شده به پرونده مالیاتی وی متصل میشود.
در صورتی که صاحب حساب تجاری شناسایی شده، پرونده مالیاتی نداشته باشد، به آن فرد برای تشکیل پرونده از سوی اداره مالیاتی اطلاعرسانی میشود و او بهعنوان مودی جدید در سازمان امور مالیاتی شناسایی خواهد شد.
نحوه اخذ مالیات از حسابهای تجاری
در نهایت، از تراکنشهای حسابی که بهعنوان حساب تجاری شناسایی شده است، مالیات گرفته میشود. در این بین، اگر مشخص شود که آن فرد پیش از این مالیات آن تراکنشها را پرداخت کرده باشد، هیچ مالیات اضافهای برای این تراکنش گرفته نمیشود. البته، در صورتی که مالیات تراکنش موردنظر پرداخت نشده باشد، نرخ مالیات مربوطه متناسب با فعالیت تجاری آن فرد محاسبه و اخذ میشود.
مالیات گردش حساب بانکی
یکی از اهداف سازمان امور مالیاتی کشور دریافت مالیات گردش حساب بانکی و یا مالیات تراکنش بانکی میباشد. بر این اساس مشمولین پرداخت مالیات بر گردش حساب موظف به پر کردن اظهارنامه مالیاتی هستند و باید در زمان مقرر اظهارنامه مالیاتی را به سازمان امور مالیاتی کشور تسلیم کنند.
به طور کلی در صورتی که تراکنش بانکی برای شما به صورت مشکوک ثبت شده باشد و شما پرونده مالیاتی نداشته باشید حساب بانکی شما توسط مسئولین اداره مالیات کشور مورد بررسی قرار میگیرد.
بر این اساس برای آشکارسازی کله قوانین و شرایط این مالیات بخشنامهای صادر شده است و بر تراکنشهای بانکی نظارت انجام میشود. به این ترتیب باید ارتباط متقابلی میان بانک و سازمان امور مالیاتی کشور وجود داشته باشد.
در این میان درگاههای بانکی و دستگاههای پوز نیز مورد بررس قرار میگیرند و کلیه تراکنشها رصد میشوند. اگر در مورد مالیات دستگاههای پوز اطلاعاتی ندارید میتوانید با مراجعه به صفحه مالیات درگاههای بانکی صفر تا صد این موضوع را دریابید.
لازم به ذکر است کهه کله حسابها مورد بررسی قرار نمیگرند و مشمول مالیات نمیشوند بلکه حسابهایی که تراکنشهای مشکوک دارند مورد بررسی و رصد قرار میگیرند این تراکنشها اغلب بدون توجیه منطقی و برای فرار مالیاتی صورت میگرند که از جانب سازمان امور مالیاتی کشور مورد بررسی قرار میگیرند.
مالیات گردش حساب بانکی
تراکنش بانکی مشکوک چیست
همان طور که اشاره شد تراکنشهای بانکی مشکوک مورد بررسی قرا میگیرند تا اگر مشمول مالیات گردش حساب میشوند مالیات آنها اخذ گردد. سوالی که مطرح میشود این است که حساب بانکی مشکوک چیست و چه شرایطی دارد که رصد میشود؟
لازم به ذکر است که بگوییم سرمایه شما در حساب بانکی برای سازمان مالیاتی کشور اهمیتی ندارد و آنچه اهمیتی دارد تراکنشهایی است که در این حساب انجام میشود که این تراکنشها به معنی مبالغی است که به حساب وارد شده و یا از آن خارج میگردد.
برای آن که بهتر بتوانید بهتر تراکنشهای مشکوک را درک کنید بهتر است در این قسمت تراکنشهای سالم و بی اشکال را به شما معرفی کنیم. این حسابها میتوانند به یکی از اشکال زیر باشند:
گردش حساب بانکی برای دریافت وام و تسهیلات
تراکنشهای بانکی و گردش حساب بانکی حاصل از امور کشاورزی
تراکنشهای بانکی که ناشی از درآمدهای معاف از مالیات هستند
گردشهای مالی حاصل از امور ارث، نذر و حبس و وقف
گردشهای بانکی حاصل از منابع درآمدی، حقوق و دستمزد و اجاره
یکی از راههایی که سازمان امور مالیاتی کشور میتواند صحت و درستی اظهارنامههای مالیاتی را مورد بررسی قرار دهد بررسی تراکنشهای بانکی میباشد. همچنین به طور کلی میتوان گفت سازمان مالیاتی کشور اختیار بررسی تراکنشهای بانکی را برای یافتن تراکنشهای مشکوک دارد.
در این حوزه یکی از مواردی که انجام میشود این است تراکنشهای بانکی افرادی که پرونده مالیاتی ندارند نیز مورد بررسی قرار میگیرند. به این ترتیب بانکها موظف هستند حسابهای بانکی که تراکنشهای مشکوک دارند را مورد بررسی قرار دهند.
نحوه محاسبه مالیات بر گردش حساب
بعد از آن که مشمولین مالیات گردش حساب بانکی مشخص شدند مهمترین مسئلهای که مطرح میشود این که نحوه محاسبه بر گردش حساب چگونه است؟
در این خصوص ماده ۱۳۱ مالیاتهای مستقیم مطرح میشود که بر این اساس درآمدهای تا ۵۰ میلیون تومان مشمول ۱۵ ٪ مالیات خواهند بود.
بر این اساس میتوان محاسبه مالیات گردش حساب را به این صورت تعریف کرد:
درآمد مالیات
درآمد تا ۵۰ میلیون تومان ۱۵ ٪
درآمد از ۵۰ میلیون تا ۱۰۰ میلیون تومان ۲۰ ٪
درآمد بالای ۱۰۰ میلیون تومان ۲۵ ٪
مالیات گردش حساب اشخاص حقیقی و حقوقی
سازمان امور مالیاتی کشور این امکان را دارد که حساب بانکی و تراکنشهای اشخاص حقیقی را نیز مورد بررسی قرار دهد و در صورتی که مورد مشکوکی در آنها مشاهده کرد برای بررسی مشمولیت مالیاتی رصد بیشتری در تراکنشها انجام دهد.
در این میان اشخاص حقوقی نیز مستثنا نیستند و سازمان مالیاتی کشور میتواند حساب بانکی اشخاص حقیقی و شرکتها را نیز مورد بررسی قرار دهند و در صورتی که مشمول مالیات گردش حساب بودند کارهای لازم را انجام میدهند.
اگر شما هم جز افرادی هستید که در مورد امور مالیاتی اطلاعات لازم را ندارید و میخواهید از راههای قانونی برای پرداخت کمترین میزان مالیات استفاده کنید میتوانید به صفحه خدمات مالیاتی مراجعه کنید و از تجربه و تخصص برترین کارشناسان مالیاتی تهران بهرهمند شوید.
مالیات بر گردش حساب سال ۱۴۰۱
برای مالیات بر گردش حساب سال ۱۴۰۱ مهمترین سوالی که مطرح میشود این است که سقف گردش حساب تراکنشهای بانکی برای سازمان مالیاتی کشور در سال ۱۴۰۱ چقدر است و چقدر در یک حساب میتوان گردش داشت به طوری که تحت نظارت اداره مالیات نباشیم؟
در واقع در این حوزه بخشنامه گردش حساب بانکی ۱۴۰۱ مطرح شده است که برای اشخاص مختلف یک حداکثر میزان فعالیتی مطرح شده است و بر این اساس اگر این اشخاص گردش حساب بیشتری داشته باشند از طریق پیامک و یا به روشهای دیگر از او دعوت میشود که برای توضیحات در زمان مقرر به بانک مراجعه کند و توضیحات لازم را ارائه دهد.
در صورتی که با توضیحات فرد و بیان استدلالها برای بانک این مورد به اثبات نرسید که تراکنش مشکوک نیست گزارش معاملات مشکوک به وزارت دارایی اعلام میشود و مشمولیت مالیاتی او نیز بررسی میشود.
اگر سوالی در مورد مالیات بر گردش حساب سال ۱۴۰۰ و مالیات بر گردش حساب سال ۱۴۰۱ دارید میتوانید در قسمت نظرات این صفحه بیان کنید تا اساتید ما در اسرع وقت پاسخ شما را بدهند.
مالیات بر گردش حساب سال ۱۴۰۱
مالیات بر گردش حساب سال ۱۴۰۱
مالیات گردش حساب بالای ۵ میلیارد
بر اساس قانون مالیاتی کشور برای اشخاص مختلف حداکثر تراکنشهای بانکی مطرح میشود و در صورتی که اشخاص بیشتر از آن مقدار تراکنش بانکی داشته باشند گردش حساب آنها مورد بررسی قرار میگیرد و مشمولیت مالیاتی آنها مورد بررسی قرار میگیرد.
به طور کلی اشخاصی که گردش حساب بالای ۵ میلیاد تومان داشته باشند به صورت اتوماتیک برای بررسی مالیاتشان به سیستم بانک مرکزی معرفی میشوند و برای رسیدگی به جرایم مالیاتی حساب آنها مورد بررسی قرار میگیرد.
نوع شخص حداکثر سطح فعالیت مورد انتظار
بازنشسته ۲ میلیارد تومان
مستمری بگیر ۱ میلیارد تومان
بیکار ۵۰۰ میلیون تومان
غیرفعال مالیاتی ۵۰۰ میلیون تومان
بخشنامه گردش حساب بانکی
سازمان امور مالیاتی کشور برای رسیدگی به پروندههای مالیاتی یک شاخصی را در نظر گرفته است و مبلغ ۵ میلیارد تومان را به عنوان شاخص اعلام کرده است و برای حسابهایی که گردش مالی آن هابیشتر از ۵ میلیارد تومان است حساب بانکی به صورت خودکار در سیستم بانک مورد بررسی قرار میگیرد و به سازمان مالیاتی کشور اعلام میشود.
در صورتی که این افراد تصمیم به فرار مالیاتی داشته باشند به جریان آنها رسیدگی میشود. اگر نمیدانید جرم فرار مالیاتی چقدر است و چگونه این افراد محکوم میشوند حتما مقاله فرار مالیاتی را مطالعه کنید.
سقف تراکنش بانکی
برای آن که مشمول مالیات گردش حساب نشوید بهتر است سقف تراکنشای بانکی را بدانید تا مشمول مالیات نشوید و مجبور به پرداخت مالیاتهای سنگین نشوید. بر اساس تحقیقات صورت گرفته سقفی برای تراکنشهای بانکی تعریف نشده است و افراد میتوانند بدون محدودیت تا هر اندازه تراکنش مالی داشته باشند. فقط افراد باید دقت داشته باشند در صورتی که این تراکنشها به درآند آنها ارتباطی داشته باشد بهتر است آن را در اظهارنامه ذکر کنند تا کتمان درآمد برای آنها پیش نیاید.
البته همان طور که در قسمتهای بالا ذکر شد برای اشخاص مختلف سطح فعالیتهای متنوعی مطرح میشود و مثلا افراد بیکار در صورتی که تراکنش بیشتر از ۵۰۰ میلیون داشته باشند مشائل مالیاتی برای آنها مطرح میشود.
مالیات گردش حساب بانکی اشخاص حقیقی و حقوقی به چه صورت است؟
برای اشخاص حقیقی مختلف مانند بیکار، مستمری بگیر، بازنشسته و غیرفعال مالیاتی همان طور که مقاله ذکر شده است مقادیر مختلفی به عنوان سقف گردش بانکی در نظر گرفته شده است و برای حسابهایی که بیشتر از این مقدار تراکنش داشته باشند بررسیهای لازم برای حسابهای مشکوک انجام میشود تا مشمولیت مالیاتی آنها تایید و یا رد شود.
مالیات گردش حساب بالای ۵ میلیارد چگونه است؟
بر اساس بخشنامه مالیات گردش بانکی در صورتی که حسابی بیشتر از ۵ میلیارد تومان گردش داشته باشد به عنوان یک حساب مشکوک تلقی میشود و باید توسط سازمان مالیاتی کشور مورد بررسی قرار گیرد و اگر فرد نتوانست دلایل مستحکم برای این گردش مالی ارائه دهد مشمول مالیات بر گردش حساب خواهد شد.
برچسب ها :اربعین ، زائران حسینی ، کربلا
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰