کد خبر : 28642
تاریخ انتشار : دوشنبه 2 تیر 1404 - 9:30

«پشت پرده» گزارش می‌دهد:

خروج ایران از NPT چه آثار و پیامدهایی دارد؟

خروج ایران از NPT چه آثار و پیامدهایی دارد؟
حمله اخیر آمریکا به سایت هسته‌ای، واکنش‌های خطرناکی را به دنبال خواهد داشت که خود آمریکایی‌ها به آن معترف هستند. مسأله اساسی اینجاست که ایران به پاسخ موشکی می‌پردازد، صرفاً به حملات موشکی به اسراییل ادامه می‌دهد یا با خروج از NPT، به سوی رفتار‌های غیرقابل پیش‌بینی در حوزه هسته‌ای بپردازد؟ پاسخ به این سؤال آینده جنگ و ایران را تعیینی خوهد کرد.
Print Friendly, PDF & Email

به گزارش پشت پرده، نام NPT در رسانه‌ها بسیار شنیده می‌شود اما به واقع NPT چیست؟ NPT یک معاهده جهانی است که اعضای آن را موظف به جلوگیری از گسترش سلاح‌های هسته‌ای، ترویج استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای و دستیابی به خلع سلاح هسته‌ای می‌کند. این معاهده در اوج جنگ سرد در سال ۱۹۶۸ با ۵۸ کشور کار خود را آغاز کرد. در حال حاضر ۱۸۶ کشور عضو این معاهده هستند و سودان جنوبی، اسرائیل، هند و پاکستان و کره شمالی از آن خارج شده‌اند. ایران نیز همواره یکی از اعضا متعهد این معاهده بوده است.

در دستور کار مجلس

در دوران برجام نیز خروج از NPT مورد بررسی برخی از محافل سیاسی قرار گرفته بود اما در نهایت ایران در این معاهده باقی ماند تا حسن نیت خود در حوزه هسته‌ای را نشان دهد. هم اکنون نیز با وجود بمب باران مناطق هسته‌ای و تجاوز نظامی اسراییل، باز هم ایران در این معاهده باقی مانده است؛ اگرچه این باقی ماندن الزاماً همیشگی نخواهد بود و مجلس اعلام کرده که خروج از NPT را در دستور کار قرار داده است. پس از حمله آمریکا به سه سایت هسته‌ای، این انگیزه در میان نمایندگان مجلس قوت گرفت و یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی در این باره گفت: « اکثر اعضای کمیسیون به‌شدت از عملکرد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انتقاد کردند و خواستار قطع همکاری یا تعلیق روابط با این نهاد شدند. همچنین بازنگری در پیمان NPT و عدم عضویت ایران در آن از مطالبات مشترک اعضا بود. »

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان، نیز در تأیید این ادعا گفت: « خروج از NPT و بالاتر از آن باید در دستور مقامات ذی‌ربط قرار گیرد. »

رئیس کمتیه روابط خارجی مجلس نیر در ایکس نوشت: « بعد از حمله ایالات متحده آمریکا به سه تأسیسات هسته‌ای فوردو، نطنز و اصفهان، و طبق ماده ۱۰ معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان. پی. تی)، جمهوری اسلامی ایران حق قانونی دارد از این معاهده خارج شود. »

این اظهار نظر‌ها نشان می‌دهد که اینبار خروج از NPT دیگر یک بلوف سیاسی نیست و ممکن است به حقیقت بپیوندد. خروج از NPT در کنار انتقال اورانیوم غنی‌سازی شده و دستگاه‌های فردو به مکان نامعلوم، می‌تواند نتایج هیجان‌انگیزی نیز برای صحنه سیاسی فعلی به همراه داشته باشد.

نگرانی‌های خروج

برخی مدعی‌اند که خروج از NPT الزاماً منجر به نتایج مثبت برای ایران نخواهد شد. این کارشناسان مدعی‌اند که انزوای بین‌المللی بیش از حد فعلی و چالش‌های اقتصادی دوران پساجنگ، در کنار قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل، تنش‌های پیش‌بینی نشده‌ای برای ایران به دنبال دارد. در کنارNPT بستن تنگه هرمز هم می‌تواند نتایج این چنینی به دنبال داشته باشد و شاید در مدتی کوتاه، کشور‌های مختلف را تحت فشار قرار دهد اما در بلندمدت، ایران زیان بیشتری از این اقدامات تلافی جویانه می‌بیند. با این حال هنوز مشخص نیست کدامیک از این ادعا‌ها به واقعیت نزدیک‌تر هستند؛ آیا بستن تنگه و خروج از NPT نتایج بهتری به دنبال دارد یا تداوم حملات به اسراییل و رفتن به سوی دیپلماسی پساجنگ؟

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.