کد خبر : 4611
تاریخ انتشار : دوشنبه 3 آذر 1399 - 12:21

پشت پرده سفر پمپئو به خاورمیانه / کمپین فشارحداکثری علیه ایران؟

پشت پرده سفر پمپئو به خاورمیانه / کمپین فشارحداکثری علیه ایران؟
Print Friendly, PDF & Email

وزیر خارجه آمریکا از آخرین روز‌های ریاست جمهوری ترام برای تقویت کمپین فشارحداکثری آمریکا علیه ایران استفاده کرده تا امکان از بین بردن تلاش‌های چهار ساله دولت آمریکا برای زمین گیر کردن اقتصاد ایران را به جو بایدن ندهد.

Print Friendly, PDF & Email

به گزارش پشت پرده، تور خاورمیانه‌ای پمپئو به پایان رسید. وی در این سفر به اسرائیل، امارات، قطر، عمان و عربستان سفر کرد و چندین دستور کار از جمله پرونده عادی سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل و کمپین فشار حداکثری علیه ایران را در دستور کار خود داشت.

 

این سفر که در واپسین روزهای دولت دونالد ترامپ در آمریکا انجام شده از جهات مختلفی اهمیت دارد و مورد توجه ناظران بود. انتشار گمانه زنی ها و اخبار تایید نشده ای از احتمال حمله نظامی آمریکا به ایران و یا نیروهای ایران در منطقه بر اهمیت این سفر افزود.

 

رسانه‌های غربی، عبری و عربی همگی در روز‌های اخیر در یک مورد اما توافق نظر دارند؛ اینکه تور خاورمیانه پمپئو هدفی جز تحکیم سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران ندارد. پومپئو معمار سیاست فشارحداکثری آمریکا علیه ایران در سال‌های اخیر به شمار می رود که صدمات زیادی را متوجه تهران کرد.

 

نشریه «دی اچ هرالد» در یادداشتی نوشته: با تمام شدن دوران ترامپ، مایک پمپئو وزیر خارجه تمرکزش را بر ایران حفظ کرده و حتی احتمال حمله نظامی به ایران را در یک مصاحبه در روز شنبه هم رد نکرده است.

 

در شرایطی که بایدن سیگنال‌هایی برای آغاز دیپلماسی با ایران مخابره کرده، پمپئو اصرار دارد که ایران تهدیدی علیه منطقه است و در سفری که در روز‌های اخیر به اسرائیل و امارات و در نهایت به عربستان سعودی داشته این رویکرد خصمانه را در صدر برنامه‌هایش قرار داده است.

 

یک مقام ارشد آمریکایی که به همراه پمپئو در تور خاورمیانه حضور داشته به هرالد گفته: این دولت تا ۲۰ ژانویه سر کار است و در این مدت سیاست‌هایش را دنبال می‌کند. من امیدوارم اهرم فشاری که دولت ترامپ برای آن تلاش زیادی کرده در نهایت به نفع ایرانیان به ثمر بنشیند و ایران به یک کشور با رفتار عادی تبدیل شود.

 

مایک پمپئو در گفتگو با نشریه اسرائیلی اورشلیم پست گفته واشنگتن به سیاست فشارحداکثری علیه ایران برای منزوی کردن این کشور ادامه می‌دهد. او این سیاست را به طرز خارق‌العاده‌ای موثر خوانده و هشدار داده تحریم‌های جدیدی علیه ایران در ماه‌ها و هفته‌های آتی در پیش است.

 

پمپئو در گفتگو با روزنامه نشنال در زمان اقامتش در ابوظبی در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا قصد حمله نظامی به ایران را دارد یا خیر گفته: ترامپ این گزینه را علیه برنامه هسته‌ای ایران کمی بعد از انتخابات بالا و پایین کرده است. پمپئو مدعی شده رییس‌جمهور آمریکا همیشه حق انجام کار درست برای حفظ امنیت آمریکایی‌ها را برای خودش حفظ کرده است.

 

به گزارش هرالد، این اظهارات در حالی از سوی پمپئو مطرح شده که منتقدان بر این باورند که اعمال فشار بیشتر علیه ایران دلیلی جز سخت‌تر کردن کار بایدن برای برقراری مجدد ارتباط با این کشور ندارد.

 

فشار واشنگتن بر نیروهای مورد حمایت ایران در خاورمیانه

یکی از اعضای تیم همراه وزیر خارجه آمریکا در این سفر در پاسخ به سوالی درباره احتمال قرارگیری حوثی‌های یمن در فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا قبل از پایان دوره ریاست جمهوری ترامپ، این احتمال را نه رد و نه تایید کرده است.

 

این مقام ارشد آمریکایی به هرالد گفته: ما امیدواریم که حوثی‌ها با حسن نیت مذاکرات را با نماینده سازمان ملل در راستای یافتن یک راه‌حل سیاسی برای حل بحران یمن از سر بگیرند.

 

ریاض سالهاست که ائتلاف نظامی را در حمایت از دولت مستعفی یمن و علیه نیرو‌های حوثی و به اصطلاح مورد حمایت ایران رهبری می‌کند و جنگ یمن را به یک بحران بشری تمام عیار تبدیل کرده است. در صورت قرارگیری حوثی‌ها در فهرست گروه‌های تروریستی، این اقدام را می‌توان مستقیما در راستای منافع ریاض و آخرین هدیه ترامپ به متحد خاورمیانه‌ایش تفسیر کرد.

 

برعکس ترامپ، جو بایدن قول داده با ورود به کاخ سفید فشار‌ها را بر عربستان سعودی که آن را یک کشور منفور می‌خواند افزایش دهد. عربستان سعودی البته اعلام کرده قرار نیست تغییر چندانی در روابطش با آمریکا با روی کار آمدن بایدن ایجاد کند. عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربسنان سعودی در گفتگو با سی ان ان هفته گذشته اعلام کرده: ما با دولت آمریکا به عنوان یک کشور دوست تعاملاتی داریم و مهم نیست دموکرات‌ها رییس‌جمهور باشند یا جمهوری خواهان.

 

تور خاورمیانه‌ای پمپئو با سفر به امارات در روز شنبه آغاز شد. او در این سفر با محمد بن زاید دیدار کرد. پمپئو گفته در این دیدار درباره پیشرفت عادی سازی روابط امارات و اسرائیل صحبت کرده‌اند.

 

مساله نفوذ ایران در منطقه یکی از سرفصل‌های مذاکرات آن‌ها اعلام شده است. مایک پمپئو روز شنبه ابوظبی را به مقصد دوحه قطر ترک کرد اگرچه پرواز مستقیمی از این شهر به دوحه وجود نداشت.

 

امارات، عربستان سعودی، بحرین و مصر از سال ۲۰۱۷ روابطشان را با قطر به اتهام همکاری‌های قطر در حمایت از گروه‌های تروریستی در منطقه و نزدیکی به ایران قطع کرده‌اند.

 

او با امیر قطر، تمیم بن حمد الثانی نهار خورد و با وزیر خارجه قطر دیدار کرد. او در این دیدار نیز نسبت به ارتباط قطر با ایران هشدار داد.

 

احتمال حمله آمریکا به ایران

مایک پمپئو پیش از این، روز چهارشنبه همزمان با خبر بمباران مواضعی در سوریه توسط اسرائیل که گفته می‌شد مستشاران نظامی ایران در آن حضور داشتند، در تل آویو فرود آمد و فردای آن روز نخستین وزیر خارجه آمریکا شد که از بلندی‌های جولان و سرزمین‌های تحت اشغال اسرائیل بازدید کرده است.

 

وب سایت «ورلد سوشالیست» در یادداشتی تحلیلی درباره هدف پمپئو از سفر‌های اخیر نوشت: دولت آمریکا مدعی است که کمپین حداکثر فشار علیه ایران با هدف تبدیل کردن ایران به یک کشور عادی انجام می‌شود، اما این کمپین نتیجه‌ای جز سوق دادن میلیون‌ها ایرانی به سمت فقر و گرسنگی و محرومیت آن‌ها از دارو در شرایطی که درگیر بیماری کرونا شده‌اند نداشته است.

 

این وب سایت نوشته: پمپئو مدعی است که ایران باید به یک کشور عادی تبدیل شود، اما منظور او از عادی این است که ایران به یکی از دیکتاتوری‌های ملعبه دست آمریکا نظیر آنچه قبل از انقلاب ۱۹۷۹ در زمان شاه بود تبدیل شود. واشنگتن قصد دارد نفوذ منطقه‌ای ایران را متوقف کند یا روابط نزدیک اقتصادی، سیاسی و نظامی این کشور با رقبای جهانی واشنگتن نظیر چین را قطع کند.

 

این رسانه همچنین تاکید کرده تلاش‌های آخر دولت ترامپ برای اعمال موج جدید تحریم‌ها به بهانه‌های حقوق بشری و تروریستی چیزی جز تلاش برای پر هزینه کردن بازگشت دولت بایدن به مذاکره با ایران نیست. با این کار دولت بایدن مجبور است به این اتهام که نسبت به رکورد‌های حقوق بشری و تروریستی ایران سکوت کرده و وارد مذاکره با ایران شده پاسخ بدهد.

 

در تحلیل‌های این رسانه به دیگر انواع تلاش‌های دولت ترامپ برای مقابله با ایران اشاره شده و گفته شده: اعمال مجدد تحریم‌ها، حملات هوایی اسرائیل به مواضع ایران از یک سو و اقدام به خرابکاری و حملات سایبری از سوی دیگر در دستور کار دولت آمریکا قرار گرفته. یکی از مثال‌های آن نیز حمله سایبری به شرکت گاز ایران بوده که با هدف قطع گاز ایرانی‌ها در سرمای زمستان انجام شده است.

 

این رسانه به تهدید پمپئو علیه ایران در صورت آسیب رسیدن به یک آمریکایی اشاره کرده و گفته پمپئو اخیرا در گفتگو با واشنگتن پست گفته اگر ایرانی‌ها اقدام به کشتن آمریکایی‌ها بکنند، پاسخ آمریکا کوبنده و دردناک خواهد بود. این درحالی است که دولت ترامپ با ترور قاسم سلیمانی رسما منطقه را در آستانه یک جنگ تمام عیار قرار دادند.

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.