کد خبر : 24918
تاریخ انتشار : سه شنبه 18 اردیبهشت 1403 - 12:03

خروج از بنگاهداری، استراتژی قطعی بانک ملی ایران

خروج از بنگاهداری، استراتژی قطعی بانک ملی ایران
از زمان آغاز دولت سیزدهم روند واگذاری و تعیین تکلیف اموال تملیکی و مازاد بانک  ملی ایران سرعت گرفته است و اکنون شاهد آن هستیم که بخش قابل توجهی از دارایی‌های مازاد این بانک واگذار شده است.
Print Friendly, PDF & Email

به گزارش پشت پرده،هدف بانک‌ها از بنگاه داری چیست؟ قطعاً هدف از بنگاه داری بانک‌ها کسب سود است، اما چرا کسب سود از راه بنگاه داری در شرایط فعلی برای بانک‌ها مانند سم مهلک برای اقتصاد است؟ جواب این سوال این است که در اواخر دهه هفتاد و اوایل دهه هشتاد با توسعه قارچ گونه بانک‌ها و مؤسسات مالی در کشور روبرو شدیم، بانک‌ها نیز برای اینکه بتوانند سپرده بیشتری از مردم جذب کنند سود‌های زیادی به مردم پرداخت کرده و وارد یک چرخه معیوب در اقتصاد شدند که باعث مشکلات ویژه‌ای برای اقتصاد ایران و افزایش نقدینگی شد.

برنامه بانک ملی ایران برای تقویت خروج از بنگاهداری                                       

بانک ملی ایران به عنوان بزرگترین بانک ایرانی طی سنوات گذشته تلاش کرده تا علاوه بر اینکه شرایط را برای بنگاه‌ها اقتصادی تحت مدیریت خود هموارتر از قبل کرده و زمینه را برای رشد و سودآوری آن‌ها فراهم کند، اما اکنون در مقابل تکلیفی قرار گرفته که از سوی بانک مرکزی بر دوشش نهاده شده و قرار است که با واگذاری شرکت‌های زیرمجموعه و بنگاه‌ها اقتصادی که تحت مدیریت خود دارد، در وهله اول نگاه ملی را ساری و جاری کند و در مرحله بعد، منافع کارکنان و کارگران شرکت‌ها را در نظر بگیرد.

حالا نگاه مدیران ارشد بانک ملی آن است که نه تنها دستورات مدیران بالادست خود را در بانک مرکزی اجرایی نمایند، بلکه در عین حال، از واگذاری شتابزده بنگاه‌ها اقتصادی خودداری کنند تا هم مصالح بانک تامین شود و هم کاری به زیان کارگران واحد‌های تولیدی در حال واگذاری انجام نشود و این نگاهی است که به طور قطع در نوع واگذاری‌های این بانک و خروج تدریجی آن از بنگاهداری ساری و جاری است.

آنگونه که فرزین، مدیر عامل بانک ملی تاکید می‌کند، یکی از اولویت‌های مهم در این بانک رسیدگی به وضعیت شرکت‌ها است که با جدیت دنبال می‌شود و این نگاه در جای خود می‌تواند امیدوارکننده باشد؛ به این معنا که واگذاری بنگاه‌ها به هر قیمتی صورت نگرفته و آینده فعالیت خطوط تولیدی تضمین خواهد شد.
او به این نکته نیز اشاره کرده که بانک ملی ایران وظیفه دارد که با خروج از بنگاهداری، فعالیت‌های بانکداری را توسعه دهد، چرا که یکی از اساسی‌ترین آسیب‌های کشور در حال حاضر مشکل تامین مالی برای مردم، تولید کنندگان و بخش‌های مختلف دولتی است؛ این در حالی است که برای تقویت روند تامین مالی و فاصله گرفتن از بنگاهداری باید به روشی در واگذاری‌ها دست پیدا کنیم که ضمن حفظ اشتغال کارکنان و توسعه فعالیت واحد‌های واگذار شده، بانک هم به هدف خود در توسعه بانکداری، دست پیدا کند.

به گفته مقامات ارشد بانک ملی، این بانک مجموعه‌ای از شرکت‌ها را در همه صنایع کشور در زیر مجموعه خود دارد، بنابر این واگذاری این شرکت‌ها باید با هدف تامین منافع مردم و توجه به نیاز‌های صنایع مربوطه باشد؛ اما به طور قطع در واگذاری ها، صلاحیت بخش خصوصی برای تصدی مالکیت این واحد‌های تولیدی در نظر گرفته می‌شود.

حالا مدیران بانک ملی می‌گویند که قصد این بانک خروج از بنگاهداری بوده نه کسب سود، بنابراین خریداران شرکت‌ها باید بتوانند علاوه بر حفظ اشتغال با اجرای طرح توسعه به تقویت روند تولید بپردازند؛ چراکه بانک ملی ایران نمی‌گذارد که واحد‌های واگذار شده به بخش خصوصی به بنگاه‌های صرفا تجاری تبدیل شوند.

بر این اساس است که بانک ملی تلاش دارد تا برای تامین مالی واحد‌های واگذار شده نیز چاره اندیشی کند، چراکه دغدغه این بانک، رفع نگرانی مردم بومی درباره حفظ واحد‌های تولیدی و تقویت روند اشتغال جوانان آن منطقه است.

بانک ملی ایران با تشکیل کارگروه ویژه واگذاری، به طور جد فروش و واگذاری سهام شرکت‌های تحت پوشش و املاک مازاد ملکی و تملیکی خود را در دستور کار دارد.

این فروش و واگذاری‌ها با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری در بحث اقتصاد مقاومتی و همچنین تاکید دولت با هدف ایجاد فرصت‌های سرمایه گذاری تازه برای خلق بنگاه‌های جدید و حمایت از تولید داخلی و ارتقای نظام مالی کشور صورت گرفته و با این اقدام، بانک ملی ایران گامی بزرگ در جهت کاهش بنگاه داری بانک‌ها برداشته است.

از زمان آغاز دولت سیزدهم روند واگذاری و تعیین تکلیف اموال تملیکی و مازاد بانک  ملی ایران سرعت گرفته است و اکنون شاهد آن هستیم که بخش قابل توجهی از دارایی‌های مازاد این بانک واگذار شده است. بانک ملی به عنوان بزرگترین بانک دولتی نشان داد که عزم قوی برای خروج از بنگاه داری دارد.
بانک ملی ایران در سال ۱۴۰۲ با ۳۶ همت خروج از بنگاهداری پیشگام شد و کار‌ها را واگذار کرد

ثبت رکورد‌های مهم بانک ملی ایران در خروج از بنگاهداری  

بانک ملی ایران در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری و سیاست‌های دولت محترم مبنی بر خروج بانک‌ها از بنگاهداری، ۴۹ شرکت تحت اختیار و زیر مجموعه خود را آماده واگذاری و فروش کرده است.. بر این اساس سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی، مدیریت طرح و توسعه آینده پویا، گروه ملی صنعتی فولاد، شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران، ایران ترانسفو، گروه بارز، پتروشیمی شازند، گروه صنایع بهشهر، مارگارین، چینی مقصود و پاکسان از مهمترین شرکت‌های آماده واگذاری بانک ملی هستند که در این فهرست به چشم می‌خورد.

در سال گذشته مزایده سراسری  شرکت صنایع غذایی دریاچه گهر لرستان و گروه صنعتی نمونه منصور گیلان با استقبال گسترده بخش خصوصی، برگزار شده است.

همچنین مزایده سراسری واگذاری سهام بانک ملی ایران در  شرکت سرمایه گذاری ری و مزایده اموال شرکت صنایع غذایی ترچین طبخ ایرانیان، برگزار شد.

گفتنی است ارزش سهام  بانک در شرکت سرمایه گذاری ری و اموال شرکت صنایع غذایی ترچین طبخ ایرانیان در هنگام  واگذاری مجموعا به مبلغ ۴.۲۷۲ میلیارد ریال بوده است.

از سوی دیگر سهام شرکت داروسازی دانا، کارخانجات صنعتی و تولیدی آتمسفر و پخش رازی در بازار سرمایه پذیرش و عرضه شده است.

دو درصد سهام شرکت سرمایه گذاری ملی ایران (ونیکی) نیز در بازار سرمایه واگذار شده است.

واگذاری پتروشیمی شازند مهمترین واگذاری بانک ملی

همچنین بانک ملی ایران در راستای تاکیدات مقام معظم رهبری و سیاست‌های دولت سیزدهم مبنی بر خروج بانک‌ها از بنگاهداری ۵۱.۳۲ درصد از سهام شرکت پتروشیمی شازند را واگذار کرد. اقدامی که از سوی بسیاری از نمایندگان مجلس و کارشناسان مورد تحسین قرار گرفت.

این واگذاری، گام بسیار مهمی در شبکه بانکی کشور در راستای خروج از بنگاهداری، کاهش تصدی گری بانک‌ها و اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است.

گفتنی است شرکت پالایشگاه تهران با نماد بورسی شتران که ۷۰ درصد مالکیت آن در اختیار سهام عدالت است، نسبت به خرید سهم بانک ملی ایران از پتروشیمی شازند اقدام کرده است. به این ترتیب ۴۷ میلیون نفر از دارندگان سهام عدالت از واگذاری شرکت پتروشیمی شازند منتفع می‌شوند.

برچسب ها :

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.