بررسی شاخص کرایه مسکن اجارهای در پایتخت
به گزارش پشت پرده،
یکی از معضلات اصلی امروزه مردم تهران و برخی از کلانشهرها افزایش بدون کنترل و نظارت اجاره بهای مسکن بهعنوان یکی از حقوق اساسی و نیاز اولیه هر ایرانی است.
در کنار گرانیهای افسارگسیخته اقلام اساسی در این روزها، عدم قدرت پیشبینی ماهانه اجاره بهای مسکن کمر مستأجران را شکسته است. طرحهای متفاوت دولتی نیز که برخی ریشه در دولت روحانی نیز دارد، قدرت پاسخگویی به این معضل را ندارد و به عبارت دیگر فاقد ضمانت اجرایی است.
مستأجران قربانی کسری بودجه دولت و بدهیهای بانکی
از آنجایی که اغلب سرمایهداران در اقتصاد ایران گرایش به خرید زمین و ساختمان دارند؛ چند معامله متوالی در این زمینه افزایش نرخ مسکن را در پی دارد؛ به همین دلیل گفته میشود وقتی بانکها با پدیده بدهیهای معوق روبهرو شدند، وثایق ملکی را تملک و برای رشد ارزش این داراییها، بین بانک و شرکتهای تابعه و وابسته به بانک معاملات مکرری شکل میدهند. در نهایت امروز کالاهایی مانند مسکن به کالاهای سرمایهای تبدیل شدهاند و دیگر متقاضیان مصرف واقعی ملک بهراحتی نمیتوانند صاحب خانه شوند.
در این بین هرچه قدر که کسری بودجه دولت و عدم پرداخت بدهی بدهکاران بزرگ بانکی به بانکها برای سیستم پولی کشور کسری ایجاد کند، این ناهماهنگی به رشد قیمت یکی از داراییهای بانکها یعنی املاک منتهی میشود و در نتیجه نیز افزایش سقف قیمت مسکن، دامنگیر مستأجران میشود.
رشد ۵۰ درصدی اجاره بها در مقایسه با سال گذشته
در حالیکه دولت نرخ افزایش اجاره بهای مسکن بیش از ۲۵ درصد را غیرقانونی اعلام کرده است، اما مستأجران از افزایش ۱۰۰ درصدی اجاره بها در برخی قراردادها گلایه دارند. گزارشهای معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی منطبق بر دادههای سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور، نشان میدهد که متوسط اجاره بهای یک مترمربع واحد مسکونی در تهران در اردیبهشت امسال به ۱۲۶ هزار و ۹۰۰ تومان رسیده است که در مقایسه با رقم ۸۴ هزار و ۸۰۰ تومان پایان سال ۱۴۰۰ رشد نزدیک به ۵۰ درصدی داشته است.
راهکارهای دولت در زمینه کنترل افزایش اجاره بها
در جلسهای که روز شنبه ۲۸ خرداد ماه در شورای عالی هماهنگی اقتصادی که با حضور سران قوا و به ریاست ابراهیم رئیسی برگزار شد، در ابتدای جلسه وزیر راه و شهرسازی گزارشی از وضعیت بازار مسکن ارائه کرد و در ادامه سران سه قوه مطرح کردند که سیاستها و اقدامات لازم برای مدیریت حوزه مسکن سریعتر اجرایی شود و همزمان نیز در مجلس، طرح دوفوریتی مطرح و در اولویت تصویب نمایندگان قرار گیرد.
در همین زمینه مصوبه دولت درباره تعیین حداکثر افزایش اجاره بها در هر سال تا سقف ۲۵ درصد در تهران و ۲٠ درصد در شهرهای سراسر کشور مورد تأکید و مقررات لازم برای ضمانت اجرایی این مصوبه به تصویب سران قوا و دیگر اعضا رسید.
بررسی شاخص کرایه مسکن اجارهای در پایتخت
بررسی رشد نقطه ای معاملات نشان می دهد این نخستین بار در ۱۱ ماه گذشته بوده که رشد نقطه ای معاملات منفی شده است. بنابراین افت همه جانبه تعداد معاملات در پایان تابستان و کاهش تورم مسکن می تواند توضیح دهنده افت فروش معامله گران در بازار مسکن تهران بوده باشد.
درآخرین ماه تابستانی کشور ارزش هر متر مربع زیر بنای مسکونی در تهران رشدی ۱.۱ درصدی داشته که در ۵ ماه اخیر کمترین تورم مسکن در تهران قلمداد می شود.
برخی از کارشناسان معتقدند یکی از مهم ترین عوامل در راستای دلیل کاهش سرعت رشد قیمت ها افت فروش مسکن و به عبارت اقتصادی تر آن عرضه کم در بازار بوده است.
شاهد این ادعا برای این دسته از تحلیلگران سقوط تعداد معاملات در شهریور ماه بوده است. این رقم در پایین ترین سطح ۵ ماهه قرار داشته و در مقایسه با ماه قبل ۲۲.۹ درصد کمتر شده است.
تعداد معاملات به نسبت موقعیت مشابه خود در سال گذشته نیز ۲۲.۵ درصد ریزش را تجربه کرده است. بررسی رشد نقطه ای معاملات نشان می دهد این نخستین بار در ۱۱ ماه گذشته بوده که رشد نقطه ای معاملات منفی شده است. بنابراین افت همه جانبه تعداد معاملات در پایان تابستان و کاهش تورم مسکن می تواند توضیح دهنده افت فروش معامله گران در بازار مسکن تهران بوده باشد.
براساس گزارش «تحولات بازار معاملات مسکن شهر تهران در شهریورماه سال ۱۴۰۱» که برگرفته از آمارهای خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور است، توسط اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی تهیه و منتشر شده است: در شهریور سال ۱۴۰۱، تعداد آپارتمانهای مسکونی معاملهشده در شهر تهران به حدود ۶.۰ هزار واحد مسکونی رسیده که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۲۲.۹ و ۲۲.۵ درصد کاهش نشان میدهد.
در ماه مورد گزارش، متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معاملهشده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۴۳۲.۲ میلیون ریال بود که حاکی از افزایش ۱.۱ درصدی نسبت به ماه قبل میباشد.
بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معاملهشده در شهر تهران به تفکیک عمر بنا در شهریورماه سال ۱۴۰۱ حاکی از آن است که از مجموع ۶۰۳۳ واحد مسکونی معاملهشده، واحدهای تا ۵ سال ساخت با سهم ۲۸.۴ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند. با این وجود سهم مذکور در مقایسه با شهریورماه سال قبل حدود ۴.۶ واحد درصد کاهش یافته و در مقابل به سهم واحدهای با عمر بالا در گروههای «۱۱ تا ۱۵» و «بیش از ۲۰» سال ساخت افزوده شده است.
توزیع تعداد معاملات انجامشده بر حسب مناطق مختلف شهر تهران در شهریورماه سال ۱۴۰۱ حاکی از آن است که از میان مناطق ۲۲گانه شهر تهران، منطقه ۵ با سهم ۱۴.۴ درصدی از کل معاملات، بیشترین تعداد قراردادهای مبایعهنامه را به خود اختصاص داده است. همچنین مناطق ۲، ۴ و ۱۰ به ترتیب با سهمهای ۱۰.۱، ۸.۷ و ۸.۷ درصدی از کل معاملات انجامشده در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
در شهریورماه سال ۱۴۰۱، متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معاملهشده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۴۳۲.۲ میلیون ریال بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب افزایش ۱.۱ و ۳۶.۳ درصدی را نشان میدهد.
در میان مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران، بیشترین متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای مسکونی معاملهشده معادل ۸۷۱.۳ میلیون ریال به منطقه ۱ و کمترین آن با ۲۱۵.۰ میلیون ریال به منطقه ۱۹ تعلق داشته است.
ارقام مزبور نسبت به ماه مشابه سال ۱۴۰۰ به ترتیب ۲۶.۴ و ۱۸.۸ درصد افزایش نشان میدهند.توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معاملهشده شهر تهران در شهریورماه سال ۱۴۰۱ نشان میدهد که به لحاظ مساحت، واحدهای مسکونی با سطح زیربنای کمتر از ۸۰ مترمربع، سهمی معادل ۵۴.۴ درصد از معاملات انجامشده را به خود اختصاص دادند. همچنین ۵۵.۹ درصد واحدهای مسکونی با قیمتی کمتر از متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در این ماه (۴۳۲.۲ میلیون ریال) معامله شده و ۴۹.۴ درصد از معاملات نیز به واحدهای مسکونی با ارزش هر واحد کمتر از ۳.۰ میلیارد تومان اختصاص داشته است.
بررسی شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و کل مناطق شهری در شهریورماه سال ۱۴۰۱ نشاندهنده رشد به ترتیب معادل ۴۰.۹ و ۴۶.۸ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل است. لازم به توضیح است رشد ماهانه شاخص مزبور در شهریورماه در شهر تهران و کل مناطق شهری به ترتیب معادل ۴.۶ و ۴.۷ درصد است.
برچسب ها :اجاره مسکن ، بازار مسکن ، مسکن
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰